Instagram Mindfulness

Waarom ik Mindfulness training geef

Laatst vroeg iemand me waarom ik Mindfulnesstraining geef.  Waarom ik dit zo graag doe? Goede vraag.

Zo’n vijf jaar geleden brak voor mij een nieuwe periode aan. Het begon ermee dat ik niet langer volhield succesvol te zijn. Het voelde alsof ik dagelijks deelnam aan de wereldkampioenschap touw trekken. Tot ik op een dag het touw los moest laten en de wedstrijd opgeven.

Succes is een keuze (of toch niet?)

Gedurende mijn loopbaan gold voor mij het motto ‘Succes is een keuze’.  Ik was zelf verantwoordelijk voor wat ik kon bereiken in het leven. Zo ging het ook steeds. Ik combineerde een gezin met twee jonge kinderen met studie en werk. Toen dat niet meer ging, was ik dus ook zelf verantwoordelijk voor mijn eigen falen. Dacht ik.

Het maakte niet uit wat anderen daarover te zeggen hadden, hoe verstandig en wijs ook. De  criticaster in mijn eigen hoofd wist het  beter. Ik was gewoon een loser en zo voelde ik me ook.

Mindfulness

Op zekere dag kreeg ik een voorstel: Mindfulness, was dat iets voor mij misschien?
Mindfulness? Nou nee! Mij niet gezien. New Age-achtige spiritualiteit is aan mij niet besteed. Daar had ik zo mijn redenen voor.

New Age? Je vergist je

Mijn snelle oordeel was voorbarig en gebaseerd op verkeerde informatie.
Mindfulness bleek een wetenschappelijk onderbouwde vorm van aandachtsoefening te zijn. Al was de associatie met spiritualiteit op zich niet zo vreemd want de oefeningen zijn 2500 jaar oud en vinden hun oorsprong in het Boeddhisme. De training richt zich onder andere op het verminderen van somberheid, stress, piekeren en zelfkritiek. Zelfs tot het reduceren van terugval in ernstige depressie. Dus niet op zingeving maar op het versterken van mentale weerbaarheid.

Ik besloot de 8-weekse Mindfulness training  te volgen.
Mijn innerlijke criticaster deed het met argusogen. Zeer op zijn hoede: “We gaan toch geen flauwekul zitten doen he? ”

Maar nee. Er gebeurde niets vreemds. Het programma nodigde uit tot het doen van oefeningen die misschien in aanvang wat onwennig aanvoelden. Maar tegelijkertijd rust, ontspanning en inzicht boden. Gewoon zittend op een stoel. Nergens sprake van moeten of presteren.

Identiteit

IdentiteitMijn persoonlijke ervaring bleek niet uniek. In 2012 verscheen ‘Identiteit’,  geschreven door Paul Verhaeghe. Hij is hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent. De kern van zijn boodschap:

Mensen worden tegenwoordig in de meeste gevallen niet ziek door mentale stoornissen of problemen maar ziek door hun werk. En dat terwijl zij aan datzelfde werk ook in hoofdzaak hun identiteit ontlenen. Meer over dit boek lees je hier.

Rol mindfulnesstraining in overstresste samenleving

Mindfulnesstraining heeft mij concreet geholpen opnieuw bewust te worden van de mate waarin ik mezelf kan belasten. Ik herken mijn stresssignalen op tijd en kan mijn activiteiten daarop aanpassen. Ik heb zelf aan den lijve ervaren wat Verhaeghe in zijn boek beschrijft en ook wat een concrete stap kan zijn naar gezond herstel van de balans.

Ieder van ons is persoonlijk verantwoordelijk voor zijn of haar eigen bewustwordingsproces, denk ik.

Mijn ervaring is dat Mindfulnesstraining daarbij kan helpen. Als allereerste stap naar een betere balans.  In zowel ons persoonlijk leven als ook in de manier waarop we met elkaar samenleven. Het geeft mij veel voldoening om daar een steentje aan bij te kunnen dragen. Daarom verzorg ik graag Mindfulnesstrainingen.

Meer lezen over Mindfulness? klik hier
Meer lezen over Annelies? klik hier
Wat anderen zeggen over Blomcoaching? klik hier
Check de trainingsdata, klik hier

Inschrijven? klik hier

*Paul Verhaege: Identiteit. De Bezige Bij

*Sociologie Magazine – Interview met Paul Verhaeghe, klik hier