Op retraite in 8 stukjes

Op retraite

Aan het eind van het jaar, rond de feestdagen, ga ik op stilteretraite. Een volle week, 24 uur per dag, in stilte mediteren. Zitten, lopen, eten, opruimen, wassen, slapen. Wie me tien jaar geleden had verteld dat ik dat jaarlijks zou gaan doen, had ik vol verbazing aangekeken. Zoals in die Telfort-reclame: “Wie had dat ooit gedacht?”

Op retraite gaan is meestal niet het eerste waar je aan denkt als je teveel aan je hoofd hebt, van alles moet en steeds minder energie voelt om het voor elkaar te krijgen. Om maar te zwijgen van een week je letterlijk terug trekken uit het dagelijks leven. Dat is voor de meesten van ons met gezinnen simpelweg niet te organiseren.

Waarom mensen op retraite gaan? Voor de herstellende werking. Zo eenvoudig is het. Je knapt er van op.

Mensen gaan op retraite om hun hoofd op te ruimen. Sommigen vergelijken het met een grote schoonmaakbeurt. Mindfulnesstraining is hiervan afgeleid. In plaats van acht dagen en nachten aaneengesloten bestaat het programma uit acht wekelijkse bijeenkomsten van elk twee uur. Een soort van ‘Op retraite’ maar dan in acht leerzame stukjes die voor iedereen goed te behappen zijn. Het programma is ontwikkeld door wetenschappers met kennis van psychologie en ervaring met meditatie en retraites. Inmiddels is dit programma wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief (evidence based).

 

“Het valt niet altijd mee om mens te zijn.” (F.Koster)

 

Deelnemers aan deze training leren zicht krijgen op eigen neigingen die onbewust zijn gaan hinderen.

In een 8-wekelijks programma dat is ontwikkeld in Oxford door The University of Oxford Mindfulness Centre, leer je bewust gedachten en patronen daarin waar te nemen. Soms blijkt er sprake van oud zeer of onverwerkt verdriet. Dan kan verwerking plaatsvinden. Of er kan eindelijk een knoop worden doorgehakt of iets worden losgelaten. Processen waar we vaak over praten als ‘ergens plek aangeven’ maar die door oefening pas daadwerkelijk kunnen plaatsvinden.

Mindfulnesstraining betreft het ontwikkelen van een bepaalde houding: meer waarnemen en opmerken. Minder direct oordelen. Bij uitstek geschikt wanneer het denken is vastgelopen en alleen nog maar in kringetjes rond draait.

Op donderdag 30 januari 2020 start de volgende 8-weekse mindfulnesstraining (MBCT) in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest.

Meer over deze training.

Aanmelden

2019-12-29T13:46:05+00:00