Voor verwijzers

Voor verwijzers 2020-07-06T16:04:51+00:00

Huisarts & POH

De 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training wordt doorgaans ingezet bij verder herstel na overbelasting als onderdeel van reïntegratie. De training kan worden gestart na een periode van rust. Belangrijk is dat de eerste signalen van herstel en terugkerende veerkracht aanwezig zijn. Mindfulnesstraining is gericht op meer bewustwording en het verbeteren van de balans tussen inspanning en herstel, signalering van vroege stresssignalen en stimuleren van adequate zelfzorg. Uit onderzoek blijkt een bewezen effect op decentreren, concentratie en focus.

Psychologen & Therapeuten

Het 8-weekse Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) programma is ontwikkeld door Prof. Mark Williams et al, University of Oxford en richt zich in beginsel op de behandeling van chronische depressie en in het bijzonder op het voorkomen van terugval. Binnen de GGZ wordt het MBCT-programma gewaardeerd als vorm van cognitieve therapie.

Voor cliënten, bekend met chronische depressie en regelmatig terugkerende episoden wordt bij voorkeur verwezen naar de GGZ-psycholoog of GGZ-sociaal verpleegkundige met een specifieke MBCT-aantekening.

Het MBCT-programma wordt ook breder aangeboden samengevoegd met elementen uit de MBSR. In goed overleg met de behandelaar is deelname bij Blomcoaching.nl aan de mindfulnesstraining voor indicatie depressie in samenspraak mogelijk.

Een derde programma is Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL). Het kan worden beschouwd als een verdiepingstraining. Dit programma is in het bijzonder geschikt voor wie al bekend is met Mindfulnessbeoefening en door middel van training verder wil werken aan verlichting van lijdensdruk.

Zorgverzekeraars

Diverse zorgverzekeraars vergoeden de Mindfulnesstraining mits de trainer hoofdelijk is gecertificeerd en aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN. De vereniging richt zich primair op kwaliteitsborging. Aangesloten trainers zijn opgeleid en getoetst aan internationaal afgesproken kwaliteitscriteria.

Voor vergoedingsmogelijkheden is een overzicht beschikbaar op de VMBN website.

Onderzoeksresultaten zijn beschikbaar. Het kennisdomein groeit exponentieel.

VMBN logo

  Programma’s

Mindfulness training

  Compassie training

Contact opnemen